Кунчев: На Балканите сме първи по смъртност 18.03 | 10:54

"България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Вълната на британския щам достигна целия континент и затова се налага да вземем тези мерки. Няма обаче полицейски час и ограничения за излизане от вкъщи, което би затруднило нашите граждани", уточни той

От iNews.bg

Разпространението на К-19 у нас и съпоставка с останалите страни направи доц. Ангел Кунчев.

По думите му заболеваемостта в България достигна 483 на 100 000, което ни отведе на 9-о място в ЕС и на 3-то място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността на 14-дневна база сме на 4-о място в ЕС и на 1-во място на Балканите. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Вълната на британския щам достигна целия континент и затова се налага да вземем тези мерки. Няма обаче полицейски час и ограничения за излизане от вкъщи, което би затруднило нашите граждани", уточни той.

Ето и част от мерките:

  • Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при използване на 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция

  • Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други).

  • Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие;
  • Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. 

  • Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите;

  • Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

  • Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Водещи

Най-четени