Парите за развитие на селските райони идват през септември 28.03 | 18:45

Офшорките да забравят за българските земеделски земи, категорична е шефката на комисията по земеделие Светла Бъчварова

От iNews.bg

Оперативната програма за развитие на селските райони ще тръгне през септември. Забавянето е общо за цяла Европа, но това се дължи на по-късното излизане на регламентите в Европейската комисия. Това заяви Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Тя се срещна днес с местните земеделци като част от посещението в Пазарджишка област на депутатите на БСП от областта и кандидатите на "Коалиция за България" на предстоящите избори за Европейски парламент.

Новите документи от ЕС изискват да се даде определение какво е "малко семейно стопанство", което в момента не е разписано в националното законодателство. Така ще бъде ясно кой отговаря на критериите и кой може да получи финансиране от ЕС.

"Вие сте добре запознати, че при правителството на Борисов две години подред връщахме пари по програмата. Сега мисля, че е по-добре да се прехвърлят средства от Втори към Първи стълб, защото така ще повишим усвояемостта и ще избегнем връщане на неизползвани пари към Брюксел. Трябва обаче да е ясно, че ще има изискване да не се намалява сумата, определена за агроекология", подчерта председателят на парламентарната комисия.

Тя отбеляза, че в момента се правят промени в законодателството. "За първи път от четири години има национални доплащания, осигурени от бюджета за селскостопанските производители", отбеляза председателката на парламентарната комисия. Бъчварова допълни, че за 2014 г. са осигурени 84 милиона лева като държавна помощ. От сега се планират суми и за следващата година.

Сред промените, които ще засегнат земеделското законодателство, ще бъде Законът за продажба на земя на чужденци. Предвидените изменения предвиждат лицата от ЕС и от страни извън ЕС, с които имаме подписани споразумения, да са пребивавали три години на територията на България и с доказан произход на средствата.

"Особено важно е да отбележа, че лица от останалата част на света, включително и офшорките, няма да имат право да закупуват българска земя", подчерта пред земеделците Бъчварова.

Тя обясни, че Законът за подпомагане на земеделските производители също ще търпи промени и през тази година ще има софтуер с очертаване на земите, включително и с границите на съседите. "Искам всички да са наясно, че ще има пълна забрана за разораването на пасищата. Оказва се, че те са сериозно намалели през последните няколко години и рискуваме сериозни санкции както за България, така и за отделните производители", заяви Бъчварова.

Тя съобщи, че в момента се правят предложения за промени и в Закона за арендата. Предвижда се да се развалят вече сключени договори, ако в продължение на една година не е плащана рента.

Водещи

Най-четени