Хората на Бареков отсвирват и ЕНП, и ПЕС 12.05 | 12:35

„Милиарди за хуманния живот на прасетата, а хората по селата бедстват!“, коментира Р. Йончев

От Филипа Тодева

Ние няма да бъдем част нито от семейството на ПЕС, нито от това на ЕНП в Европарламента, няма да се присъединим и към групата на евроскептиците, каза лидерът на ЗНС и четвърти в евролистата на коалицията ББЦ, ЗНС, ВМРО и Гергьовден в предизборен дебат по БНР.

Сред нас няма такива, които да желаят подобно присъединяване към големите групи в ЕП. Всички изповядваме идеята, че ЕС е необходим на България. Въпросът е, че зле управляваме нашите европейски дела тук, коментира Йончев. Той е категоричен, че досегашните български евродепутати са се превърнали в част от брюкселската администрация. "Хората, които ще изпратим в Брюксел, ще работят за българския национален интерес", обяви земеделският лидер.

Следващият ЕП ще е парламент на малките групи, на национално ориентираните политици и ще изглежда доста по-различно от досегашния. Това ще даде възможност на нашите политици да водят политика в полза на България, без да стават част от двете големи машини на европейските социалисти и на европейската десница. Техните представители у нас Йончев уличи, че се занимават досега главно с това да уреждат България с по един негативен доклад на ЕК периодично.

Румен Йончев е на позицията, че противопоставянето на леви и десни в Европарламента няма да успее."Ние с коалиционните партньори обикаляме страната и никъде не чуваме някой от хората да се интересува от този дебат - европейски леви или европейски десни. "Той не е съществен и в България, защото отдавна спорът в модерните държави е между онези, които управляват добре и които управляват зле", каза Йончев. Той прогнозира, че нито Жан-Клод Юнкер, нито Мартин Шулц ще оглавят Еврокомисията. И двамата са родени от двете страни на река Рейн, в разстояние на няколкостотин километра и предлагат този "рейнски модел" за развитие на ЕС, който е отживелица. Ние предпочитаме Дунава, каза Йончев и добави: "А аз лично Марица, защото съм роден край нея".

"Нищо лошо не виждам в това, че 80% от евросредствата отиват в земеделието, но да отиват наистина там, за реални инвестиции, за развитие на малък и среден бизнес, за да може селата да оживеят. Но това не се случи, защото се наложиха едни щампи в земеделието по западен модел", коментира още лидерът на ЗНС. По думите му са изхарчени милиарди за това да подобрим хуманния начин на живот на прасетата и други животни, а хората по селата бедстват. Тези средства трябваше да минат през икономиката, за да стигнат до хората, нищо от това не се случи, това ражда евроскептицизма, каза Йончев.

Ако ЕРП-та не изпълняват договорите си, лицензите им трябва да бъдат отнети, каквито и да са последствията от това, заяви той и допълни, че водещият аргумент за това трябва да бъде вредата, която понасят българските граждани и българската икономика от източването на пари в енергетиката към чужди компании. Ние изхарчихме маса пари да плащаме зелена енергия, много хора направихме богати и сметката я плати българският народ и българският бизнес, обобщи още земеделският лидер.

Ние няма да влезем в това Народно събрание до изборите, защото не намираме нужда да участваме в играта на партиите там. В момента виждате, че там има опит да се разиграе сценарият да обсъждаме вот на недоверие и да няма европейски дебат, каза Йончев, който е сред независимите депутати, подкрепящи ББЦ, които излизат от парламента.

Водещи

Най-четени