Зимата се завърна: Глобяват фирми за забавено снегопочистване в София и на „Тракия“ 12.02 | 18:09

563 машини са работили през нощта

От iNews.bg

През нощта обстановката се усложни в цялата страна. Рязко паднаха температурите с умерен до силен и бурен вятър, което затрудни както снегопочистващата техника, така и пътуването на шофьорите. Това заяви на брифинг Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи БГНЕС.

На почистващите фирми на АМ "Тракия” и на Софийски околовръстен път налагат санкции на стойност 50 000 лева. "Това е за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи в 20.00 ч. на АМ "Тракия” и през нощта за неизпълнение на дейности на Околовръстния път на София. Общо глобата е 50 000 лева - на дружеството, поддържащо АМ "Тракия”, е около 30 000 лв. и 20 000 лева на фирмата, осигуряваща снегопочистването на Софийския околовръстен път. Ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми", категоричен е Терзийски. Причините за забавяне на почистването са комбинирани, но дори малкото забавяне при такива условия води до бързо усложняване на ситуацията.

"Водачите да не навлизат в аварийните ленти, когато има снегопочистване, а да бъдат търпеливи и да изчакват. Пътищата се обработват, единствено в момента има затворен път в област Разград, тъй като независимо, че снегът не е много, има снегонавявания поради силния вятър. Обстановката в Североизточна България предстои да се усложнява", каза още Георги Терзийски.

563 машини са работили през нощта

По-рано от АПИ съобщиха, че 563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от АПИ.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.  За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Водещи

Най-четени