Кметът на Перник ще иска продължаване на бедственото положение 27.12 | 11:31

Владимиров ще предложи и държавна фирма да започне подмяна на цялата ВиК-мрежа

От iNews.bg

"Ще предложа бедственото положение да бъде продължено". Това каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града. Той уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Владимиров заяви още:

"Ще предложа да започна подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да можем да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям", каза още Владимиров.

Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни пречени има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Камелия Радева от инициативата "Спаси Перник" подчерта, че трябва да се знае ясно кой е отговорен за кризата в града, която е с национално значение.

"За нас е важно да се отговори кой ни доведе до кризата и каква отговорност ще се понесе, освен всички други неотложни мерки, за които се говори и трябва да се вземат. Много удобно е, както чуваме, че проблемът е във ВиК Перник, но имаме и местна власт, областна администрация, МРРБ, МОСВ, второстепенния разпоредител с бюджет - "Басейнова дирекция". Има едно демонстрирано бездействие, което доведе до хуманитарна криза с тежки последици, за които все още не си даваме ясна сметка какви ще са".

Според проф. Алексей Бендерев - хидролог, специалист по подземни води, това, което се прави в момента за кризата в Перник, е най-доброто - първо да се спрат течовете и второ - да се увеличи притокът на водата. 

Водещи

Най-четени