Градът на липите и правите улици празнува 05.10 | 15:39

На 5 октомври 1879 г. е положен основният камък за възстановяване на Стара Загора

От Андриян Георгиев

С церемония по издигане на националния флаг и под звуците на химна на Република България тази сутрин пред сградата на община Стара Загора започнаха тържествата за отбелязване на празника на града – 5 октомври. Тази година празникът се отбелязва за 25-ти път.

"На този ден през 1879 година е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Оттогава всички се гордеем с нашия град, с богатата си история, с правите улици на Лубор Байер, с липите и творците на града, с неолитните жилища, Античния форум, операта и музея, библиотеката и Тракийския университет, Аязмото и още много други места… Но вие хората сте най-голямото богатство, защото всички ваши успехи, са успехи за града. Нека обичаме Стара Загора и се грижим за нея, с общи усилия да я направим по-добро място за живеене", се обърна кметът Живко Тодоров към хилядите хора, събрали се на площада пред общината.

Живко Тодоров предаде символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора - десетокласничката Десислава Костова от Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски", която поздрави младите хора и всички старозагорци с празника.

Повече от час продължи празничното шествие по централната улица на града. В него участваха училища, детски градини, читалища, културни институти, Тракийския университет и много други.

В 11:30 ч. пред храма "Св. Въведение Богородично" започна възстановка на събитията от преди век, в която участват повече от 250 души. 

Откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници "Есенен салон`2012” е от 18 ч. в зала Байер.

Програмата ще завърши с празничен концерт под наслов "Празнувай, Стара Загора!" с участието на Лора Караджова, Кристо, Графа, Димитър Рачков, Краси Радков, група "Вакали”, който ще започне в 19 ч. пред сградата на общината. За първи път гостите на празника тази вечер ще наблюдават и специално пиротехническо шоу.

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди, генерал-губернатор на Източна Румелия, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото днес е в центъра на града, в парк "Пети октомври”.

За първи кмет на Стара Загора на 24 юли 1877 г. е назначен известният поет и общественик Петко Р. Славейков.

На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора.

Водещи

Най-четени