Жители на Шабла и Каварна скочиха срещу парк "Българско Черноморие" 16.07 | 20:50

Той е заплаха за националната сигурност на страната, смята кметът Цонко Цонев

От Теодора Кокаланова

Протест на жители на общините Шабла и Каварна предшестваше обсъждането на проекта за национален парк "Българско Черноморие", което се състоя в залата на община Балчик. Протестиращите носеха плакати с надписи "Включете ни в Червената книга на България", "Искаме проект защита на изчезващия вид "шабленец", "Псевдо природозащитници - вън от България!".

По думите им такъв национален парк ги обрича на глад, лишава ги от възможност за препитание, от възможност да развиват бизнес и прогонва децата им. Жителите на общината смятат, че паркът е заплаха за бъдещото развитие на Шабла и туризма в общината.

Сериозни притеснения имат и жителите на село Българево, което изцяло попада в проекта за парка. Местните хора не вярват, че ще бъдат достойно обезщетени, тъй като цената на земеделската земя в района е 1000-1500 лева за декар. Протестиращите бяха подкрепени от кметовете на Шабла и на Каварна - проф. Райна Бърдарева и Цонко Цонев.

Цонев посочи, че решението за изготвянето на проекта е от 11 юли миналата година, като е даден едногодишен срок, който вече е изтекъл. Той алармира, че паркът е заплаха за националната сигурност на  страната, тъй като в териториите му попада военното поделение на Шабла. Протестиращите връчиха декларация на представител на МОСВ.

В нея се настоява за незабавно спиране на изпълнението на плана, който според тях е без ясни критерии и не е съобразен с българското законодателство. Те не влязоха на обсъждането в залата на което присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов и кметът на Балчик Николай Ангелов.

Според кмета на Балчик съществуват достатъчно други механизми, по които да се защитават определени територии, предаде БТА. "Ние сме за защита на природата, стига да се създадат ясни правила и да се спазват", обясни Ангелов.  

Водещи

Най-четени