Провал на КСНС, ключови политици не дойдоха 09.10 | 15:02

Президентът е разочарован, насрочи ново заседание за следващия вторник

От iNews.bg

Днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) се провали. То бе прекратено от държавния глава Румен Радев. Причината бе, че ключови политици и държавници не дойдоха в президентството да обсъдят новия антикорупционен закон и приемането му. Заради провалената днес среща Радев насрочи нова на същата тема. Тя ще се проведе във вторник следващата седмица от 13:00 ч.

След закриването на днешния КСНС президентът не скри възмущението си от провала заради отсъствието на ключови фигури за държавата, като така не бе събран необходимия кворум. "Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато борбата с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", заяви той пред журналисти, след като прекрати заседанието, чиято тема беше "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията" поради липса на кворум.

"Днес се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията". Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум", обясни още държавният глава.

Радев бе категоричен, че за остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. "Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", подчерта още държавният глава.

Водещи

Най-четени