Крадат ни по 8 млн. лв. на година от дебитните карти 27.12 | 17:13

Престъпниците сменят спешните телефони по банкоматите, за да им кажем сами ПИН-кода си

От iNews.bg

Всяка година крадци източват от банковите ни карти по около 8 млн. лв. Освен това през последните няколко години тенденцията се запазва приблизително една и съща и сумата се запазва на тези нива. В същото време обаче се наблюдава и промяна в начините, по които ни обират. В последно време все по-често за източване на парите се използват устройствата за кражба от безконтактна банкова карта, предаде КРОСС, цитирайки БНТ.

Освен това източването на карти се засилва по празниците. Хората стават лесни мишени покрай засиленото пазаруване в големите търговски вериги и МОЛ-ове. Крадците използват и все по-модерни технологии и буквално иновативни методи, за да източат парите на хората. Освен това българската мафия е всепризнат световен лидер в този "бизнес" и винаги е няколко хода напред в търсеното на пробойни в системата.

По принцип устройствата за кражби представляват мобилни ПОС-терминали, които работят със СИМ карта и такава за ползване на интернет. Това е задължително, за да може от картата да бъде изпратена сумата в определена сметка, за да се получи транзакцията.

Подобни устройства е достатъчно да бъдат задържани на 15-20 см от картата на жертвата, за да прихванат сигнала. В същото време вече почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане и тя не може да бъде изключена или елиминирана. Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара, които след това бързо се избиват.

Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла.

От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Поради тази причина банкоматът остава основен източник за източване на по-големи суми. В последно време тенденцията е в АТМ-ите се пробиват миниатюрни отвори и посредством отвертка вътре се вкарва скимер, който не се вижда външно по никакъв начин.

Въпреки присъствието на скимера, който сканира данните от банковата карта чрез магнитната лента, крадците ще се нуждаят и от поставена камера, за да бъде взет ПИН-кода, без който източването не би могло да се осъществи.

За да ни заблудят допълнително престъпниците, оказва се, често променят и телефонният номер за помощ изписан на банкоматите. Тези телефони могат да бъдат променени от извършителите, така че като звъннете на тези телефони при проблем с картата, да си кажете на тях ПИН-кода. А той не е нужен никому - нито на банката, нито на който и да било, за да ви отстрани даден проблем.

Водещи

Най-четени