Хората с увреждания ще блокират парламента 10.11 | 17:39

Над 20 организации, включително лекари от ТЕЛК, организират нов национален протест на 7 декември

От iNews.bg

Нов мащабен национален протест на хората с увреждания и родителите на такива деца ще се проведе в София след по-малко от месец. В демонстрацията ще се включат и над 20 сдружения, организации и фондации от 10 града в страната, включително Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Протестът е обявен като четвърти национален и ще се проведе под надслов "Гарантиране на личната помощ за деца/лица с увреждания".

Хората ще се съберат на 7 декември в градинката между парламента и ректората на Софийския университет в 11:00 ч. Половин час по-късно ще организират жива верига около Народното събрание и няма да пускат служителите му и депутатите да влизат и излизат от сградата в продължение на повече от 4 часа. Краят на демонстрацията е предвиден за 16:30 ч. Според организаторите целта на протеста е да се покаже, че хората с увреждания и родителите на деца с увреждания искат да получат достоен живот за себе си и семействата си.

Сред основните им искания са лицата и децата с увреждания да получават достатъчно пари за лична помощ. Такава да се осигурява според конкретните нужди на човека, а самите средства да се отпускат след анализ на потребностите на конкретния човек или дете. Самите отпускани финансови средства пък да се управляват от човека с увреждания според неговите собствени потребности или от родителите на дете с увреждане. Едно от основните искания е Да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, в която се прокарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания работят и получават заплата.

"В Конституцията на Република България правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства е гарантирано като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд", пишат организаторите в отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, социалния министър Зорница Русинова и здравния Петър Москов.

"Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми. Ние, организаторите на протеста и всички хора и организации, които ни подкрепят, заявяваме готовността си, при отказ на отговорните министерства да решат посочените от нас проблеми, които представляват реализация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, да преминем към ефективни гладни протести пред Министерски съвет, а децата си да оставим на грижите на Министерството на труда и социалната политика", пише още в писмото на организаторите.

Водещи

Най-четени