Анкета: 5 до 6 партии влизат в следващия парламент, тази на Слави Трифонов ще е трета 18.02 | 13:30

Едва 20% е положителната оценка за Народното събрание, с 8 повече – за правителството

От iNews.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния "бонус" на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия.

Това са част от изводите на агенция "Тренд" във връзка с резултатите от проведеното социологическо проучване "Нагласи на българите спрямо основните партии и институции (февруари 2020)". Анкетата е финансирана от вестник "24 часа". Проведено е през периода 3-10 февруари т.г. сред 1007 пълнолетни български граждани по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Размерът на статистическата грешка е ± 3.1%.

Също така електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание. Сигурни участници към днешна дата изглеждат ГЕРБ (20.3%), БСП (18.1%), партията на Слави Трифонов (7.1%), ДПС (6.7%) и Демократична България (4%). ВМРО остава с 2.6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент. В същото време 33.7% от анкетираните заявяват, че не възнамеряват да гласуват.

В проучването през февруари от "Тренд" регистрират лек спад на положителната оценка на работата на парламента (20%), докато правителството се държи на сходни нива (28%) в сравнение с последните месеци.

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командирът на Военновъздушните сили.

От агенцията отчитат подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с аналогично проучване през месец ноември м.г. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на обществения защитник нарастват с 15% през февруари в сравнение с месец май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65% на 40%.

При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.

Водещи

Най-четени