Радев: Национална сигурност зависи и от ефективността на военното правораздаване 28.06 | 10:43

Президентът уважи юбилея на военните апелативни съд и прокуратура

От iNews.bg

"Ефективността на системата за национална сигурност зависи и от ефективността на военното правораздаване". Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в Резиденция "Лозенец" в столицата по време на тържественото отбелязване на двадесетата годишнина от създаването на Военно-апелативния съд и Военно-апелативната прокуратура.

В обръщението си държаният глава подчерта, че в днешната все по-тревожна, трудно предсказуема и противоречива среда за сигурност, ролята на Въоръжените сили непрекъснато расте. По думите на Румен Радев за ефективното функциониране на тази система са необходими законност, ясни стандарти, прозрачност и обективност на управленските решения на ръководството на отбраната по отношение на процесите на модернизация на Въоръжените сили и на изразходването на публични средства. "Поради тези причини военното правосъдие се явява гарант за защитата на обществения интерес в тези сложни процеси, затова и изискванията в тази област непрекъснато се увеличават", подчерта в словото си президентът.

Държавният глава беше категоричен, че високият професионализъм, по-широк обхват на експертизата в процесите, засягащи модернизацията на Въоръжените сили, обективност и независимост на решенията, са сред водещите фактори в дейността на служителите от системата на военното правораздаване. "Вярвам, че в работата си вие намирате точния баланс между обществения интерес и правата на личността", допълни Румен Радев.

В словото си президентът се обърна към военните магистрати с думи на благодарност за тяхното себеотдаване в ежедневната им работа. "Продължавайте и занапред да отстоявате авторитета на военното правосъдие и на независимата съдебна система", заяви още президентът Радев.

На тържественото отбелязване присъстваха председателят на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин, бригаден генерал Веселин Стоев – Административен ръководител и Военно-апелативен прокурор на военно-апелативна прокуратура, главният прокурор Сотир Цацаров, съдии от Конституционния съд, магистрати, ръководители на служби, генерали и офицери от Въоръжените сили.

Водещи

Най-четени