Радев: Храбростта на малцина през 1876 г. ни дари свободата и независимостта 02.06 | 10:51

Ботев остави и немалък принос с творчеството си, отбеляза президентът във Враца

От iNews.bg

"Саможертвата на героите от 1876г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите". Това заяви президентът Румен Радев на тържествената заря-проверка по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България във Враца.

"Само шепа хора ще последват четата след Дунава. "Свестните у нас считат за луди", пише по-рано Ботев. Това е най-горчивото му прозрение", каза още президентът. Радев отбеляза и приноса на творчеството на големия поет и революционер Христо Ботев към богатството на българското наследство и изграждането на националното самосъзнание на народа ни. "За 28 години той написва двадесет стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба: участта на роба, буйството на хъша, бунта и жаждата за свобода и справедливост", заяви президентът.

В словото си президентът призова народът ни да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и да не забравя тези, които някога посрещнахме като "луди", и на които днес дължим свободата си".

По-рано държавният глава посети Ботевград, където поднесе цветя пред паметника на революционера, поет и публицист Христо Ботев. "Повече от 80 години Ботевград издига за свой патрон една от най-ярките личности в българската история. Личност, останала безсмъртен символ на най-скъпата човешка ценност – свободата" заяви Румен Радев по време на тържествената церемония в града. Президентът поздрави ботевградчани и им пожела да носят Ботевото име с гордост и с вяра в България.

Водещи

Най-четени