Съдът постанови: Платени зони, скоби и паяци в София незаконни 23.07 | 14:33

От Софийски обществен съвет недоволни от „формалното“ решение на магистратите

От iNews.bg

Абсолютно незаконни са наложените от 2012 г. от Столична община цени за Синя и Зелена зони, вдигането с паяк и скобата за неправилно паркиране и таксите събирани от тях в София. Това е постановил Административният съд на София-град (АССГ), съобщи жалбоподателят "Софийски обществен съвет".

От профсъюза на гражданите и посетителите на столицата информират, че на 20 юли тази година АССГ публикува в сайта си Решение № 5194 по делото, образувано по жалба на Софийски обществен съвет и граждани, с което отменя Решение № 149 на Столичния общински съвет по т. 16 от Протокол от 22.03.2012 г. за определяне на цени, във връзка с Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Това означава, че цените за паркиране в Синя и Зелена зона в София от 2 и 1 лв. за час, цените за винетките от 150 и 100 лв., съответно 450 и 300 лв. за всеки следващ автомобил на жилище, цените за служебния абонамент от 650 и 450 лв. на месец, цената за скобата от 30 лв., както и цената за репатриране (вдигане с паяк) от 60 лв. от 2012 г. насам са събирани незаконно, посочва организацията, цитирана от БГНЕС.

"Не сме удовлетворени от решението на АССГ. То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите на жалбоподателите. Например, не се разглежда факта, че Общинският съвет определя "цена", вместо разходно ориентираната "такса", съгласно разпоредбата на Закона за движението по пътищата. Няма произнасяне и във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт - Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, издаден от некомпетентен орган – Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало. За съжаление този метод на правораздаване се е превърнал в практика", коментират от Софийски обществен съвет.

От там припомнят, че през май тази година по инициатива на Реформаторския блок и ГЕРБ Народното събрание прие промени в Закона за движението по пътищата, с които един чисто административен режим, създаден да регулира обществените отношения във връзка с недостига на паркоместа, беше превърнат в търговска дейност.

Очаква се Столична община да обжалва решението на съда, за да получи отсрочка и след изборите за местно самоуправление да приеме наново цените за платено паркиране.

 

Водещи

Най-четени