Трима квестори с провинения на матурите 26.05 | 18:15

РИО ще проверява дали има и други нарушения, възможни са уволнения

От iNews.bg

МОН призна за поне трима провинили се квестори на тазгодишните матури. Зам.-министър Ваня Кастрева обаче се опасява, че може да има и други такива случаи с квестори, регистрирани при видеонаблюдението на матурите във всички изпитни зали.

"Регионалните инспекторати по образованието сега трябва да прегледат записите на съответни училища, за които имаме сигнали за нередности, или на случаен принцип да се провери видеонаблюдението по време на изпита по български език и литература и на втория държавен зрелостен изпит", каза тя.

При първия от тези три случая е установено, че квесторът излиза извън изпитната зала, което е нарушение на правилата, и училището е предприело необходимите мерки.

"Другите два случая са за нарушаване на правилата от страна на квестор - за некоректно поведение към зрелостниците. Това е станало на първата матура с един колега, а на втората матура има още два случая", заяви Ваня Кастрева, цитирана от БТА.

По думите й некоректно поведение има, ако квестор позволи в изпитната зала на учениците да използват мобилен телефон или им позволи да подсказват или да преписват. Излизането от залата на квестор също е некоректно поведение по време на държавен изпит или говореното в коридора по телефона.

Тя съобщи, че директорите на училищата, в които са се случили такива нарушения, трябва да изготвят доклад и да изискат от своя колега - училищен директор, който е работодател на съответните квестори, да предприеме дисциплинарна процедура. "Уволнението е изключително тежко наказание и би трябвало да се вземе предвид цялостното поведение на квестора и дали има той други наказания преди това", смята Кастрева.

Водещи

Най-четени