Радев: Българо-японското сътрудничеството трябва да в наука, иновации и млади хора 05.02 | 16:44

По време на среща на „Дондуков“ 2 беше представено създаването на Японско-българска бизнес асоциация

От iNews.bg

Отвъд целите на България да задълбочи бизнес контактите между България и Япония стоят амбициите ни моделът на двустранно партньорство да развие икономика с висока добавена стойност, иновации и високи технологии. Това предоставя възможности както за младите ни хора, така и за научно-развойната дейност. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество с Япония. Домакин на събитието беше държавният глава, а в срещата участваха представители на едни от най-големите японски корпорации, някои от които идват за първи път у нас, както и представители на българския бизнес. Чуждестранните компании, участващи в срещата, реализират годишен оборот от над 390 млрд. долара.

"Япония е ключов партньор на България в региона на Източна Азия, не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, но най-вече като перспектива, защото в България вече има японски инвестиции, които са именно във високите технологии и производства с висока добавена стойност", заяви президентът Радев. Той посочи, че сътрудничеството с Япония развива потенциала и креативността на младите българи, които са най-големият капитал на България. Като предимства на страната ни президентът открои стратегическата локация, икономическите възможности и най-вече качеството на работната ръка.

"България има огромна перспектива за активизиране на научно-развойната дейност, което трябва да се насърчи", заяви още Румен Радев. Президентът призова за съвместни образователни проекти и даде пример с подписания договор от Техническия университет в Габрово с университета "Сейджо”, Япония, за обща магистърска програма. "Проектите в сферата на образованието са важни, защото без образование няма как да се развива високотехнологична икономика, икономика на бъдещето", посочи Румен Радев.

"Днешната среща показва, че двустранните ни бизнес отношения имат по-висок потенциал отколкото може да си проличи от статистическите данни", заяви посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе. Той посочи, че партньорството с България предоставя условия за развитие на търговията с ЕС и със Западните Балкани, което е предимство за японските компании.

По време на среща на "Дондуков" 2 беше обявено създаването на Японско-българска бизнес асоциация. "Създаването на такава организация е естествена крачка след посещението на президента Радев в Япония и визитата на Шиндзо Абе в България, както и предвид доброто партньорство между двете страни", заяви Владислав Михов – генерален мениджър на "Japan Tobacco International (JTI)" -Bulgaria. Целта на асоциацията ще бъде допълнително да помогне и да улесни двустранните търговски и икономически отношения, както и да подкрепя процесите на създаване на взаимноизгодни бизнес партньорства.

Беше представен доклад на Института за икономически изследвания на БАН, според който привличането на инвестиции от Япония у нас ще има значителен икономически ефект за реализирането на стратегически  дългосрочни цели за страната ни. "Японските инвеститори се фокусират върху иновативните индустрии, те целят дългосрочни, а не краткосрочни ползи", заяви проф. Даниела Бобева. Като специфика тя посочи и практиката за създаване на съвместни компании с местния бизнес и публично-частното партньорство.

Във форума на "Дондуков" 2 участваха национално представителните работодателски организации, представители на институции от двете държави, както и на академичната общност у нас. Японските компании, които участваха в срещата, бяха от сферата на информационните технологии, електрониката, автомобилостроенето, хранителната промишленост.

По-рано през деня президентът Румен Радев посети офисите на "Creative Assembly” и SEGA в София, където се срещна с представители на ръководството на двете компании, сред които и Кенджи Мацубара – президент и главен оперативен директор на SEGA Games. Студиото за разработка на видео игри е закупено от британския разработчик "Creative Assembly", собственост на SEGA. В следващите месеци предстои "Creative Assembly Sofia" да представи в световен мащаб нова игра, разработена изцяло от български софтуерни специалисти. 

Водещи

Най-четени