Добра новина: Задължителното носене на маски може да отпадне, но само за ваксинирани 10.06 | 11:50

Заболеваемостта е 43 души на 100 хиляди население, добавят здравните власти

От iNews.bg

Задължителното носене на маски вероятно ще отпадне на редица места. Това обявиха от министерството на здравеопазването. Очаква се заповедта да бъде издадена в началото на следващата седмица. 

Става дума за зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани", обясни заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Ваксинираните вече няма да имат задължението да носят маски в някои закрити пространства. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"На база на настъпващите горещини искаме да предприемем и мерки във връзка със задължителното носене на маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека и всички са имунизирани", посочи Златанов.

"Това е условие тези хора да нямат задължението да носят маски. Може би в понеделник ще излезем с такава заповед. Стъпката е внимателна и премислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни по отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация", допълни той.

"Вероятността е понеделник или вторник ще имаме такава заповед, която ще даде възможност на местата, които казах, лицата ще бъдат без маски. Маските ще останат в рисковите зони, които сме определили - големите търговски обекти, административни сгради, където не можем да контролираме хората, които са с ваксини", каза още той.

Заболеваемостта е 43 души на 100 хиляди население, добавят здравните власти.

Водещи

Най-четени