Ангел Кунчев: Ваксинацията у нас не върви добре, есента може да донесе неприятна изненада 11.06 | 11:45

Яд ме е, че хем сме осигурили ваксини, хем хората все още се колебаят. Сега някой може да тръгне с мен и ако до 15 минути не намери къде да получи ваксина, си хвърлям оставката, избухна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

От iNews.bg

Иска ми се ваксинирането да върви доста по-добре. Правим по 20-25 000 имунизации на ден, което като темп не е достатъчно, за да си мислим, че няма да имаме изненади наесен.

Какво ли не опитваме в момента? Колегите от РЗИ са се видели в чудо. Правим пунктове навсякъде - в паркове, в молове, където може, само и само да се случва.

При нас покриваемостта би трябвало тези дни да достигне 15%. В Румъния е 30. Яд ме е, че хем сме осигурили ваксини, хем хората все още се колебаят. Сега някой може да тръгне с мен и ако до 15 минути не намери къде да получи ваксина, си хвърлям оставката – РЗИ, паркове.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

И допълни, че в България в момента няма установен случай на индийски щам. "Има увеличаване на заболеваемостта по света, следим най-вече индийския щам. Миналият ден Индия публикува много оптимистично съобщение - че е регистрирала само 100 000 заразени на ден. Да, те са милиарди, но така или иначе този щам е на лице. Не бива да се успокояваме. Преди бяха 350 000, сега е по-малко, но още го има.. Вирусът изобщо не е преминал, не бива да се заблуждаваме.

Колкото повече минават събитията, толкова повече хората си търсят и си искат нормалния живот, анализират положението. Това е стрес за целия свят. Никакъв терористичен акт не можа да върне света толкова години назад, колкото този вирус. Колкото по-подготвени сме - по принцип за такава ситуация, а не само за този вирус, толкова по-добре.

Нека си припомним, че само преди два дни отвориха заведенията и в Белгия, и във Франция, и в Холандия. За да си върнем нормалния живот, трябва да се имунизираме.

Към момента у нас данните са добри, дай Боже да ги задържим през целия летен сезон. Има натрупване на преболедували, на имунизирани, това има голямо значение. Мерките, които взехме, повлияха осезаемо - не само за този вирус, но и за гриповете, за всичко. Започнахме да си мием ръцете, да не ходим болни на работа, да се пазим повече. Затова имаше такава промяна.

Няма друга страна в Европа, която да осигурява толкова бързо ваксини от нас. За да направим така, че наесен да не пълним болниците и да не даваме жертви, трябва да се ваксинираме. Но ваксината ще е препоръчителна, не задължителна.Дори и преболедувалите след 3-4-ия месец антителата започват да падат. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, най-вече с антигенни тестове. Колегите в Европа не приемат равностойно PCR тестовете с антигенните.

Медицината не е математика. Не можеш да кажеш - имунизиран си, защитен си на 100 %. Все още не можем да кажем и колко дълго хората имат имунитет след ваксина.

По отношение на казуса с Кантарджиев, от правна гледна точка е ясно, но от човешка искам много да му благодаря. Година и половина той не знаеше работно време, беше денонощно на разположение. Свърши невероятна работа.

Водещи

Най-четени