Бисер Петков: Реформата в ТЕЛК няма да отнема права 27.03 | 14:41

Целта на промените ще е да има по-добра трудова реализация на хората с увреждания, каза той

От iNews.bg

Реформата на експертизата на работоспособността няма за цел да отнеме права, а да подпомогне трудовата реализация на хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика пред журналисти по време на днешното си работно посещение на социални услуги в област Благоевград. Целта на реформата е хората с увреждания да получат по-качествени подкрепящи услуги, медицински изделия, помощни средства и съоръжения, които да ги направят по-независими и да компенсират функционалните им дефицити, добави той.

Министър Петков призова организациите на хората с увреждания да продължат диалога на масата на преговорите, а не чрез протести, за да се стигне до приемането на консенсусни и повишаващи ефективността на системата решения. Сред целите на реформата е немалкият финансов ресурс, който се насочва към политиките за хората с увреждания, да бъде разпределян по-справедливо и в зависимост от потребностите на нуждаещите се, коментира министърът.

Той припомни, че през 2018 г. бюджетът на МТСП за политики за хора с увреждания е увеличен с 80 млн. лв. Основната част от тях са за финансиране на услуги в домашна среда – личен и социален асистент и домашен помощник. В област Благоевград над 1100 потребителите са ползватели на тези услуги, с което се осигурява работа на над 850 души.

По време на работната си визита министър Петков посети Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Благоевград и Център за социална рехабилитация и интеграция на деца в Кресна. Той поздрави кмета на Благоевград Атанас Камбитов за много доброто управление на 22 социални услуги, които са изградени в общината.

Петков припомни, че с реализирането на Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа ще започне процесът на деинституционализация на грижите за възрастните хора. Вече са изготвени карти на социалните услуги, които ще бъдат изградени в цялата страна. В област Благоевград се намира една от 10-те предвидени за закриване социални услуги – Домът за хора с психични разстройства в община Струмяни. Потребителите на дома ще бъдат изведени и настанени в четири нови социални услуги, които предстои да бъдат създадени със средства от Оперативна програма "Региони в растеж", обясни министър Петков.

По време на срещата с кмета на Благоевград беше обсъдено разширяването на мрежата от социални услуги и изграждането на 194 социални жилища в региона. Тема на разговора беше и реализацията на проект "Работа", по която през 2018 г. ще се осигури заетост и обучение за близо 10 000 продължително безработни в общини с висока безработица. Проектът се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Водещи

Най-четени