Румен Петков етикира Каракачанов като престъпник заради унизителни условия за бг летците на F-16 в САЩ 08.06 | 16:30

Вярно ли, че заплатата на един пилот от българските ВВС ще бъде 70 долара на ден? И колко ще бъде заплатата на един полски пилот, пита лидерът на АБВ

От iNews.bg

Председателят на ПП АБВ Румен Петков определи като "престъпно" поведението на министъра на отбраната и на председателя на парламентарната комисия по национална сигурност. Поводът са унизителните условия при които ще премине технологията на обучение на българските пилоти в САЩ, които ще учат да пилотират новите F-16, които ще пристигнат на въоръжение на родните ВВС.

Петков ще входира в МС питане какви ще са условията. "Има определен проблем във ВВС при набирането на пилоти и вината е в министъра на отбраната и председателя на комисията по национална сигурност. Те са приели унизителни условия и затова няма наплив на пилоти" - обясни той, предаде plovdiv24.bg.

В питането ще бъдат формулирани няколко въпроса:

1. Вярно ли, че заплатата на един пилот от българските ВВС ще бъде 70 долара на ден? И колко ще бъде заплатата на един полски пилот?

Ако се окаже на българския е 70 щ.д. на ден, а на полския - 200 щ.д. на ден, за какъв министър на отбраната престъпник говорим за сигурността и спокойствието на българските пилоти и за какъв председател на комисията по национална сигурност в Народното събрание говорим?

Ако има такъв проблем, то е в договора, който са подписали нашите институции. Персонална вина и отговорност носят министърът на отбраната и председателят на комисията по национална сигурност.

2. Вярно ли е, че условията, при които ще бъдат настанени нашите пилоти, са такива, че те няма да могат да вземат семействата си в Щатите?

При дебатите в Народното събрание обещанията бяха, че всичко е обезпечено, ще вземат семействата си и ще им бъде осигурен пълен битов и психически комфорт. 

Имаме основание да смятаме, че условията на настаняване там няма да им позволят да вземат семействата си и това ще ги постави в изключително деликатно положение. 

"Това не е въпрос на отношение от страна на нашите партньори от Щатите. Това е въпрос на незаинтересованост от страна на министъра на отбраната да се договорят условията за нашите пилоти, които да позволят действително да бъдат обучени по най-добрия начин и да живеят прилично" - обяви Румен Петков.

Писмото ще бъде по Закона за достъп до обществена информация, за да знае обществото при какви условия нашите пилоти ще отидат там.

Водещи

Най-четени