Бисер Петков: Режимът за болничните няма да се променя от Нова година 28.11 | 18:09

Бюджетната комисия прие на второ четене Бюджет 2020, парите за здраве и пенсии

От iNews.bg

Бюджетът на държавата за 2020 г., заедно с тези на Здравната каса и НОИ, минаха на второ четене през ресорната бюджетна комисия, предаде БГНЕС.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева. От 400 на 420 лева се увеличават осигуровките за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, решиха депутатите.

Второто четене на бюджета на НОИ проследи социалният министър Бисер Петков. Запитан от журналистите дали от 1 януари може да има нов режим за изплащането на болничните, той подчерта, че това е нереалистично.

"Времето е твърде малко да се намери работещо решение до края на годината", смята министърът по повод продължаващите дебати и спорове относно изплащането на дните болнични.

Новият бюджет на Здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече. За болнична помощ са заложени 2,8 млрд. лв., за лекарства – 1,2 млрд.лв.

От бюджета на здравното министерство ще бъдат заделени повече средства за Спешната помощ, ремонти на лечебници в труднодостъпни райони, за увеличение на заплатите на служителите в системата.

Водещи

Най-четени