Добра новина - дъждът спира 02.08 | 18:25

Обстановката в страната след поредните наводнения се нормализира

От Теодора Кокаланова

Нормализира се обстановката след обилните валежи в няколко области в страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. В засегнатите от обилни валежи райони вече се пристъпва към възстановителни дейности, свързани с отводняване, почистване и дезинфекция.

Постепенно се нормализира обстановката в най-засегнатите от проливните дъждове населени места във Врачанска област. Продължават действията по отводняване в Бяла Слатина. Два екипа от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Оряхово са на терен в община Мизия, където се извършва отводняване на улици, дворове и избени помещения, залети от водите на река Скът.

Изградени са диги за оттичане на водата към блатото. Към момента не се налага евакуация на населението. Продължава и отводняването в село Баница. Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките и язовирите в областта. Временно затворен за движение е второкласният път II-15. В 15:00 часа бедственото положение в община Етрополе е отменено.

Възстановено е движението по пътищата до етрополските села Рибарица и Ямна. Работата на екипите по разчистване на платната продължава. Остава затворен за движение пътят до село Батулия, община Своге. Там също се извършват дейности по разчистване на пътното платно. 21 са получените сигнали за отводняване след обилните валежи в Монтана.

Петте екипа от пожарникари и спасители, които работят на място, вече са отводнили 16 мазета на различни адреси в областния град. Отводнителни дейности се провеждат също в Брусарци и селата Василовци и Сливовик. Спасителен екип с пет помпи оказва съдействие за сваляне нивото на язовира в село Сливовик. Към 17:00 часа всички сигнали в Плевенска област са отработени. Нормализира се обстановката в село Обнова, община Левски, където нивото на водата спада. Под наблюдение остава река Искър при град Искър, уточниха от ведомството. 

Водещи

Най-четени