Бойко Рашков: Една партия доминира в търговията с гласове 04.07 | 15:15

Името й обаче ще разкрие след вота

От iNews

МВР се активизира срещу търговията с гласове за парламентарните избори. Шефът на силовото ведомство Бойко Рашков обяви, че повечето подобни случаи, по които работят подчинените му, са в полза на една партия. Името й обаче ще разкрие след вота.

Рашков използва повода, за да атакува държавното обвинение, че не му помага в борбата с изборните престъпления. "Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие, срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата", заяви вътрешният министър пред Дарик радио.

Междувременно пловдивски полицаи са арестували двама помагачи на бизнесмена, задържан на 3 юли, след като у него бяха открити тефтери с имена, адреси и суми, разказа bTV. Бизнесменът е собственик на цех и фирма за дограма. Неговите записки са съдържали личните данни на 2029 души. Той обаче е бил освободен. Прокуратурата не е удължила мярката му за неотклонение.

Двамата задържани днес са признали, че са му помагали на предните избори. А пред съдия показания са дали и двама от списъка, които са потвърдили, че са получили пари, за да гласуват. Те посочват арестувания бизнесмен като организатор на схемата. Разследващите са имали информация, че същата схема ще бъде приложена и на тези избори.

Полицията в Сливен пък работи по 18 сигнала за купуване на гласове. Образувани са проверки, но задържани засега няма. 276 лица от криминалния контингент са с протоколи за предупреждение, 198 остават под наблюдение, за да се пресекат възможности за организиран вот, съобщава bTV. От полицията наблюдават 12 обекта за бързи кредити, проведени са разговори с управители и работници на 20 фирми. Извършват се, също така, проверки за регистриране на по-голям брой лица на един адрес.

Водещи

Най-четени