Добри новини за варненци и бургазлии: Дъждовете пълнят яз. „Камчия“ 15.12 | 12:28

Прогнозите са оптимистични, тъй като се чакат още валежи, казват от ВиК-Бургас

От iNews.bg

Язовир "Камчия" започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица, съобщава БНТ.

Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи. "Обемът му в момента е около 115 млн. и половина, което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река "Камчия" е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на яз. "Камчия"”, казва управителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

Средно за района са паднали 86 литра на квадратен метър. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой".

"Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други-не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото”, успокоява Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие.

Водещи

Най-четени