Миков: Кунева ще довърши ликвидацията на образованието 30.01 | 15:45

Левицата няма да поиска вот на недоверие заради случващото се в правосъдието

От iNews.bg

"Не може опозицията да подкрепя персонални промени в кабинета. Няма да подкрепим Меглена Кунева за образователен министър, защото тя ще довършва ликвидацията на българското образование, която започна при предишния мандат на ГЕРБ. Кунева се захваща да изпълнява една дясна политика в образователната сфера, предлагана от ГЕРБ".

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред Дарик радио.

По думите на Миков основният проблем в образованието е, че се прокарва закон, който премахва Закона за народната просвета - това прави образованието по-недостъпно, по-далечно от хората, разбива единната държавна образователна система.

Лидерът на БСП даде пример с разделянето на учебната програма на задължителна и такава, която ще определят училищата, според възможностите си и желанията на учениците. Наред с това се въвежда и домашно образование, което създава условия вкъщи да се учи например ислям и други религии, твърди Миков.

"Това е труден и тежък закон, който ще затрудни изключително прилагането на законодателството. Прочитът му е противоречив. Няма яснота как изглежда учебната програма на българския ученик. Местят се произведения като "История славянобългарска", класици като Ботев, Вапцаров, Смирненски, вкарва се идеология – неолибералната идеология. Образованието се натоварва с политически очаквания", посочи Миков.

"Чувам също, че някои искат да се изучават периоди от историята, които не са история, а са свързани с актуалната политика", добави лидерът на левицата. По думите му става въпрос за социалистическия период и този след 1989 г., които могат да имат противоречиви тълкувания. За да се изучават, трябва да е минало достатъчно време, за да не бъде натоварен прочитът им със съвременна политика, подчерта Михаил Миков.

Лидерът на БСП определи като "абсурдни предложенията на десницата, предвиждащи глоба за българските граждани, които пазят портрет на Живков, Сталин, Димитров".

"Търси се някакъв нов живот на десницата чрез антикомунизма", коментира Михаил Миков.

В София се готви "Луковмарш", а управляващите не предприемат нищо, добави председателят на БСП.

Според Миков, с оглед на ударите, които "бяха нанесени на българските специални служби", има достатъчно основания комисията по досиетата да се закрие, "особено сега, когато има нови предизвикателства за националната сигурност и България трябва да пази своите тайни, както го прави турската, американската, руската държава".

Левицата няма да поиска вот на недоверие заради случващото се в сферата на правосъдието, обясни още Миков.

Той заяви, че мотивите за вота на недоверие заради политиката в здравеопазването още не са готови, но следващата седмица в парламента ще има дебати по скандала с ваксините, а след това и вотът ще бъде внесен. Лидерът на БСП така и не пожела да каже дали ще се кандидатира за поста отново на Конгреса на партията.

 "За правосъдие и вътрешен ред няма да искаме вот на недоверие, въпреки че има всички основания. Провалът там е ясен. Нека изчакаме, за да видим дали новият министър ще успее да разбере проблемите и да предложи решения за тези проблеми", коментира Миков.

 

 

Водещи

Най-четени