Радев поиска от Гешев да обяви мотивите си за тълкуването на имунитета му 28.01 | 12:23

Получих производство, което поражда нужда КС да разясни чл. 103 от Конституцията, каза междувременно главният прокурор

От iNews.bg

Главният прокурор Иван Гешев сам трябва да обяви мотивите за искането си до Конституционния съд. Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно.

Това заяви президентът Румен Радев по повод отправеното искане от страна на обвинител номер едно за тълкуване на наредбата за имунитета на държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

От главния прокурор очаквам старание в реалната борба с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закон и обществен интерес, каза Румен Радев по време на годишния си отчет.

В понеделник Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то "държавна измяна” и "нарушение на Конституцията”. Той пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Докато Радев дава отчет за 3-годишнината си от началото на мандата, Иван Гешев коментира пред журналисти, че искането му до КС се основава на производство, което поражда неясноти за имунитета на президента.

"Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на конституцията”, заяви Иван Гешев и допълни: "След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”.

По отношение на шпионските скандали президентът каза, че България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в нейната национална сигурност.

Надявам се тези шпионски скандали да не навредят на прагматичните отношения, защото България вече е вложила значителни средства в газопровода Балкански поток, каза още Румен Радев.

По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета, което ще се състои в сряда в Народното събрание, Румен Радев каза: "Ще имам много по-високо доверие в правителството, ако неговата цел е благосъстоянието на гражданите, ако не формира изкуствен излишък, ако има желание и капацитет за реформи, ако инвестира повече в човешки капитал и мисли повече за децата и пенсионерите, а не за доизбутването на мандата”.

Президентът коментира, че вотът на недоверие е нормален инструмент на парламентаризма.

Кризата с водата на Перник е изключително дълбока, кризата е екзистенциална. Но решението е в ръцете на народните представители, продължи Радев.

Той съобщи, че е излишно се политизира въпроса за участието на Съветския съюз във Втората световна война и съобщи, че има покана от президента Владимир Путин за 9 май, но още не му е отговорил дали ще присъства на парада. 

Водещи

Най-четени