Делян Добрев с обвинения срещу Елена Йончева 24.01 | 10:00

Участвала е в кухи фирми, свързани с офшорки и КТБ, получила е стотици хиляди, твърди той

От iNews.bg

Пореден епизод от скандала между Делян Добрев и Елена Йончева. Депутатът от ГЕРБ обвини народният представител от БСП в незаконно получаване на средства. Пред бТВ той заяви, че разполага с данни, че тя е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ. Добрев цитира данни от търговския регистър, според които депутатката от БСП има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания.

Според информацията му, съгласно решението за учредяване на дружеството, капиталът е 10 000 лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът "Авторска телевизия” на Елена Йончева, внася 5 хил. лв., а офшорката внася 315 хил. лв. за едни и същи дялове. Задължава се и да даде други 250 хил. евро, обясни Добрев и показа удостоверение от КТБ, показващо, че парите са преведени.

Според друг документ, който той цитира, упълномощеното лице е Зорница Пламенова Блъскова, която е съдружник в "Инвестмънт проджектс” АД и тази фирма фигурира във всички доклади за източване на КТБ - дължи близо 70 млн. лв. на фалиралата банка, посочи още депутатът. "За дружеството се констатира, че е куха фирма, в която са били насочвани кредити от КТБ. Канал за финансиране, който не докладва оперативни приходи, а дългосрочен дълг”, цитира Добрев доклад, който по думите му е на одиторите на КТБ.

Последният въпрос, който той отправи към Йончева, беше дали за периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев. Според думите му тогава тя е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие – "Лукойл”, "Е.ОН” (бившият собственик на ЕРП-то на Североизточна България, в което държавата държеше 33% - бел.ред.) и др.

По повод своите вземания и офшорни участия, Добрев посочи, че е получил 250 хил. евро през 2006 г. и тези пари имат задължението да бъдат върнати, а ако не бъдат, се плаща данък печалба. Той уточни, че от 2009-а не е управител вече на фирмата и не знае изплатено ли е вземането, но добави, че ако не са върнати, се дължи данък върху лихвата. "Теглени са от финансова институция, лицензирана от БНБ”, добави той. По думите му няма порочен кръг.

Вотът на недоверие на левицата Добрев определи като "фарс”. "Започнаха добре, но като стана дума за конкретика, аргументите им издишаха. Драгомир Стойнев каза, че 82 на сто смятат, че България е бедна и корумпирана, но в същото време този процент е бил 96 преди 10 години, но на тях не им отърва да го кажат”, посочи той. Липсата на премиера Бойко Борисов при обсъжданията вчера той обясни с разговори и ангажименти с европредседателството и добави, че "няма как той да загуби цял ден да виси в Народното събрание”.

Водещи

Най-четени