Съдът остави в ареста хванатият с над 360 кг кокаин 27.05 | 16:49

На улицата иззетата дрога би струвала 81 млн. лв.

От iNews.bg

Съдът остави в ареста 31-годишния Николай Петров, който преди дни беше задържан с близо 40 кг кокаин в колата си, а при спецакция в дома му снощи бяха намерени още 327 кг от наркотика, предаде Нова телевизия. Според съда това решение е от обществено значение.

В мотивите за решението се казва, че Николай Петров сам признал на полицаите, че в колата му има наркотик. Изглеждал видимо притеснен, когато е спрян за рутинна проверка. Откритата голяма сума пари у него говори, че дрогата е била предназначена за продажба.

Доказателствата до момента също подкрепяли тезата на прокуратурата, че именно Николай Петров е съпричастен към повдигнатото обвинение. Престъплението е с висока обществена опасност, вида и количествотона дрогата - кокаин с приблизително тегло 40 кг, говори за реална опасност Петров да извърши ново престъпление, се казва още в мотивите на съда. Доказателствата по делото сочели, че в жилище на ул. "Атанас Иширков" 11, при обиск е открито допълнително голямо количество дрога. Допълнителният кокаин е намерен в апартамент, отворен с ключ, открит у Петров, се казва още в мотивите. 

Макар и на ранен етап от разследването, съдът прави извод за реална опасност да извърши ново престъпление. Съдът изхожда за "задържане под стража" от високата обществена опасност на извършеното престъпление, както и установена съдебна практика у нас. Съдът намира, че към настояшия момент е наличен значителен обществен интерес за вземане на мярка "задържане под стража", като намира, че тя в най-пълна степен отговаря на нуждата на бъдещото разследване. Решението не е окончателно. При протест заседанието ще бъде на 2 юни от 10:00 ч.

Според разследващите кокаинът е бил предназначен за пазарите в Азия и Западна Европа.

"Много малка част от него е била предвидена за разпространение в България”, уточни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Цената на иззетото снощи количество е около 10 млн. евро, а при улично разпространение би достигнала около 81 млн. лева.

Засега според МВР мъжът няма съучастници, но не е изключено разследването да прерасне към организирана престъпна група за трафик на дрога.

Водещи

Най-четени