Кирил Петков: 5 милиона са хвърлени за несъществуващ ремонт на 3 язовира, които са празни 14.06 | 11:14

Ако не беше трагично, че може да се каже такова нещо, щеше да е смешно. Така отговори министърът на икономиката Кирил Петков на твърденията на ГЕРБ, че е изпуснал язовир "Пазар дере", само за да се снима

От iNews.bg

Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с информация, представена пред медиите от служебния министър на икономиката Кирил Петков, за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания (ДКК).

На 12.06.2021 г. Петков обяви, че е проверил на място язовир "Пазар дере" край гр. Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен.

По думите на служебния министър той не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.

В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

Ако не беше трагично, че може да се каже такова нещо, щеше да е смешно. Така отговори министърът на икономиката Кирил Петков за твърденията на ГЕРБ, че е изпуснал язовир "Пазар дере", само за да се снима.

Той обясни защо на 31 май е имало вода, а когато той е заснел резултатите от проверката не е имало. "Понеже Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири не може да използва тези язовири, те са им отворили шлюзовете. Реално след всеки голям дъжд водата, която влезе вътре, трябва да се изтича, защото те се водят в ремонт и не се водят годни за заверяване", обясни той.

"За "Пазар дере" са дадени 2 млн. 350 хил. лева. За " Злати войвода 3" 1 млн. 913 хил. лева. За "Злати войвода 4" са дадени 547 хил. лева.", обясни той.

"Освен, че съм изпуснал вече не един, а три язовира, явно съм ги и затревил. Тази събота и неделя посетихме още два язовира. Станаха вече 3 от общо 10-те, които са напълно довършени. Те изглеждат по същия начин - без вода, празен. Другите два язовира са Злати Войвода 3 и Злати Войвода 4. Проверката, която направихме е, че на 31 декември тези три язовира са предадени от Държавната фирма "Монтажи" към ДКК. Още и до ден днешен те не са предадени към Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Те още не са влезли в ескплоатация и по закон в тях не може да има вода и по никакъв начин не може да се използват нито за поливане, нито за другите цели. Това е безстопанственост", коментира министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг.

"Още днес ще питам ДКК защо не са предали язовирите на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Защо цените на кв.м бетон са със 100 лева отгоре. Още днес ще задам на Агенцията за държавна и финансова инспекция да ги провери", каза още той.

Водещи

Най-четени