Колко литра течности ще приемем през лятото? 16.06 | 21:35

Очаква се всеки от нас да изпие по 90 литра вода и 70 литра безалкохолни

От Цанка Донкова

Лятото дойде, а с него и горещините. Всеки от нас има собствен подход как да се справи с високите температури, но при всички случаи изключително важно е, да останем хидратирани.

Тук е ред на въпроса колко течности изпиваме през летните месеци. До края на лятото ще изпием поне 500 милиона литра безалкохолни напитки. Макар че лятото закъсня, очакванията на бранша са консумацията на сокове, газирани напитки и бутилирана вода да не падне под миналогодишната, съобщава Нова телевизия.

Едни от най-предпочитаните напитки през лятото се оказват безалкохолните. Те са добър начин за бягство от жегата. Освен тях, през последната година българите сме увеличили консумацията на бутилирани води, студен чай и газирани напитки, а по-малко сме пили натурални сокове. Именно през лятото българинът пие най-много безалкохолни напитки. През следващите три месеца всеки от нас ще изпие минимум 70 литра от разхлаждащите течности.

"По традиция индустрията има най-малки продажби – през първо тримесечие, пиковите продажби – в разгара на лятото, а 30% от продажбите се правят през третото тримесечие”, твърди Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

По традиция и тази година най-голяма ще е консумацията на бутилирана вода – около 90 литра на човек. Това обаче е два пъти по-малко от количествата, които пият в Гърция или Италия например.

"При лошо време хората по-трудно се подсещат, че трябва да поддържат хидратирано тялото си, а това е важно за всеки ден”, обяснява Величкова.

Обаче в борбата за напитка, която носи максимална разхлада печели водата.

"Аз не съветвам хората да е с газирани напитки, а с естествени източници – дали ще са сокове, които сами сме си направили, но най-добрият начин за мен е вода. Колкото и литра газирани напитки да изпием, не може да се сравни с водата. В тях, когато има сол или захар, след половин час ще ни се пие още и още”, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

През последната година българинът значително е намалил и консумацията на енергийни и спортни напитки.

Водещи

Най-четени