ГДБОП хвана двама изнудвачи с жертви по цялата страна 20.12 | 15:31

Мъжете се представяли за служители на колекторски фирми, заплашвали хора, за да им дават пари

От iNews.bg

Двамата  са привлече към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор за изнудване на територията на цялата страна. Те са задържани на 18 декември 2019 г. в София в хода на действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Според първоначалните данни , от май 2019 г. обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. В някои случаи рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми. Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини – очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи.

С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева. В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях докато спечелят доверието им – дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи. Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

На 19 декември 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Водещи

Най-четени