Почти всеки втори смята европредседателството ни за успешно 15.06 | 18:01

Според 12% не сме се представили добре, всеки трети пък няма мнение

От iNews.bg

Българите оценяват отминаващото европредседателство по-скоро положително. Макар че не е малък и делът на онези, които признават, че не се чувстват достатъчно запознати. Политическите различия не са попречили на по-скоро позитивните нагласи.

Изводите са от Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл" – независимото ежемесечно национално представително изследване, което от началото на 90-те години на двайсетия век изследва мненията всеки месец. Проучването е проведено между 6 и 13 юни сред 760 респонденти в цялата страна. Стандартното отклонение е± 3.5.

43% казват, че председателството е било по-скоро добро, 12% - че по-скоро не е било добро, а 33% казват, че не са достатъчно запознати. Останалите не могат да отговорят. Сред най-положителните оценки са тези на привържениците на управляващата партия. Но дори и сред привържениците на БСП не преобладават отрицателните оценки – там по-скоро надделяват онези, които не се чувстват достатъчно запознати, за да формират мнение.

За сравнително добрата оценка на председателството допълнителна роля играе и традиционно високото доверие на българите в самия Европейски съюз, както и присъщото за такива моменти по-скоро пожелателно обществено мислене.

Водещи

Най-четени