Съдът върна „Атака“ в „Обединени патриоти“ 03.02 | 15:11

ВАС отмени решението на ЦИК от миналия четвъртък

От iNews.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари, с което бяха извършени промени в състава на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака” и ВМРО", предаде Нова ТВ.

Преди дни стана ясно, че ЦИК е променила състава и наименованието на коалицията, като е заличила партията на Волен Сидеров от нея. Така коалицията стана "Обединени патриоти - НФСБ и ВМРО”. Решението беше прието след заявление от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

От "Атака” определиха решението като "незаконна стъпка”, с която лишават партията от членове в секционни и районни комисии. И веднага подадоха жалба в съда.

В решението си съдът подчертава, че коалицията от трите партии се е регистрирала така и се е явила по този начин на изборите през 2017 г. Това означава, че сроковете, в които е можело да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили.

Освен това дори да беше подадено в срок заявлението на лидера на ВМРО, решението на ЦИК пак би било неоснователно, без заявление за напускане, подадено от страна на "Атака”.  Причината е в коалиционното споразумение между трите партии. В него се казва, че решенията на коалицията се "считат за приети само ако са приети" с пълно единодушие. В случая няма заявление на "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Водещи

Най-четени