Огнян Донев: Не възнамерявам да се надвиквам с тях 23.07 | 08:02

Това пише Донев в платеното изявление, публикувано във вестник "Труд"

От Кремена Бедерева

"На 20.07.2012 г., прокуратурата повдигна срещу мен ново обвинение - също толкова нелепо, колкото и първото". Така започва платеното изявление на Огнян Донев, публикувано в собствения му вестник "Труд".

В него съсобственикът на "Медийна група България холдинг”, който е и изпълнителен директор на Софарма АД, председател на КРИБ, коментира последното обвинение, повдигнато му от прокуратурата.

Преди това Донев бе обвинен за пране на пари заедно със съдружника си Любомир Павлов.

"В първия случай съм "виновен”, че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд”и "24 часа”. Сега съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес.  

Искам да заявя, че с тези "обвинения" съм готов да се изправя пред всеки съд. Те са логично продължение на масираната клеветническа кампания, провеждана срещу мен от правителствените медии. Не възнамерявам да се надвиквам с тях. Това са въпроси, които ще реши съдът", заявява още Донев. 

В сайта на вестника под изявлението стои надпис "Платена публикация", като до късно вчера - 22 юли, това съобщение не бе поместено и в сайта на в-к "24 часа" - другият вестник, издаван от "Медийна група България холдинг”.

iNews припомня, че в петък - 20 юли, прокуратурата обвини Огнян Донев в данъчни престъпления. Наложена му бе мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 хил. лв. - подобна гаранция е налагана изключително рядко в най-новата история на България. 

На 19 юли пък МВР и прокуратурата обискираха офиси, свързани с дейността на Огнян Донев. Проверките бяха извършени във фирмите "Елфарма" и "Телсо". Двете компании са свързани със "Софарма".

Обиските са свързани с разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и неговия бизнес партньор Любомир Павлов. На двамата съдружници преди месец прокуратурата им повдигна обвинения за пране на пари. Любомир Павлов е разследван и за невярно документиране. Тогава съдът им наложи парични гаранции в размер на 50 хил. лв.   

До обвиненията се стигна след сигнал на бившите им съдружници, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в "Медийна група България холдинг". Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Войната между доскорошните партньори вече се пренесе от полето на съда и в интернет. Първо вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, от който става ясно, че Павлов търгува с влияние, за да бъдат спрени делата за прехвърлянето на контролните дялове в холдинга.

Ден след това пък в канала за видеосподеляне YouTube пък изтече аудио запис на разговор между Павлов и Христо Грозев, в който Павлов склонява събеседника си да оттегли обвиненията си, заплашва, че може да публикува други компромати срещу него и иска да назове финансовите си претенции, за да се разберат.

Павлов определи тези обвинения като "смехотворни" и обясни, че ще обжалва. Огнян Донев обаче запази мълчание след повдигането на обвинението.

Водещи

Най-четени