Радев пред дипломатите ни: България трябва да говори с един глас в чужбина 21.07 | 10:58

Всеки политик трябва да работи за положителния образ на страната ни, призова президентът

От iNews.bg

Българската дипломация има своята неотменима роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята високо отговорна дейност. Това заяви президентът Румен Радев пред българските дипломатически представители по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България. Държавният глава поздрави дипломатите ни по случай Деня на българската дипломатическа служба и подчерта ангажимента на президентската институция към дипломатическите представители на България и за реализирането на успешна външна политика.

Утвърждаването на положителния образ на страната ни по света изисква общи усилия от всички институции и ще работя активно с българското правителство в тази насока, заяви президентът. Румен Радев беше категоричен, че България трябва да говори с един глас и да има една външна политика и призова за преодоляване на нормативния вакуум при постигането на консенсус и изработването на общи национални позиции, особено в случаи на дефицит от време. "Трябва заедно, с водещата роля на МВнР и вашата експертиза, да разработим ефективни процедури как тази политика да се изработва и споделя между Министерски съвет, Народното събрание и президентската институция", заяви държавният глава.

"Всеки, който се занимава с външна политика трябва да работи за положителния образ на България навън, каквото и да става тук. За България навън трябва да се говори само добро. Това е признак за цивилизованост", подчерта Румен Радев. Президентът добави, че държавните институции трябва да допълват усилията си при отстояването на националните интереси.

По думите на държавния глава българската външна политика следва да се ръководи и от принципите на предсказуемостта и надеждността. "Един не дотам сполучлив пример е придобиването на прословутите изтребители. България за първи път разработи цялостен и всеобхватен документ, в съответствие с  всички изисквания и международните процедури за такива проекти. И България и държавите, към които беше изпратено запитването, поеха обвързващ ангажимент. Беше ни изпратена секретна информация, която да можем да сравним. От нас обаче се изискваше да спазваме графика, който сме приели и да ги уведомим за своето решение. Когато не ги уведомяваме и спираме този процес, без да даваме никакви тълкувания и без да казваме изобщо какво следва оттук-нататък, ние не подаваме най-добрия сигнал", посочи президентът. Държавният глава подчерта, че в отношенията си с България нашите партньори правят изводи за нашата надеждност, предсказуемост и почтеност.

В изказването си президентът посочи също така, че предстоящото Българско председателството на Съвета на ЕС не е, за да извлечем непосредствени ползи, но те ще дойдат на по-късен етап. "Българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС. Да, амбициозни са, но е важно да променим нагласите на хората за това председателство. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите – на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго", заяви Румен Радев.

Според президента функционирането на Европа на различни скорости е факт и България не може да очаква държавите, които са по-напред в процеса на европейска интеграция да спрат и да изчакат. "За нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион, в същата писта. Акцентът ще бъде върху засилените сътрудничества и там трябва да бъдем изключително активни", посочи държавният глава. Румен Радев беше категоричен, че всички български институции работят в пълен синхрон за приемането ни в Шенгенското пространство.

"Крайно време е Европа да има единна политика по отношение на миграционната криза. Необходима е солидарност с всички държави, които са на първа линия и ние трябва да обединим усилията си за изработването на специално отношение към нас, защото охраната на външните граници на ЕС не може да бъде ангажимент само на тези държави", категоричен беше президентът.

По думите на държавния глава засилването на борбата с корупцията е от изключително значение за подобряването на образа на страната ни в международните отношения и за спечелване на доверието и привличането на повече инвеститори. Президентът открои Румъния и Италия като държави, които през последните години са положили значителни усилия и са постигнали реални успехи в ефективното преустановяване на корупционни практики, като са възстановили милиарди евро в своите бюджети. Румен Радев открои и готовността на Италия, заявена по време на срещата му с президента Серджо Матарела в Рим, да предостави безвъзмездно на България специализиран софтуер за проследяване на съмнителни финансови транзакции, за борба с финансовите престъпления и за споделяне с български експерти на своя антикорупционен модел. Президентът посочи, че е планирал срещи с представители на българската изпълнителна и съдебна власт и на парламента и се надява, че ще бъде направено всичко възможно този софтуер и модел за борба с корупцията да бъде възприет и у нас.

В рамките на изказването си пред българските дипломати държавният глава подчерта желанието на страната ни за ускоряване на процеса на европейска интеграция за държавите от Западните Балкани, за последващо задълбочаване на стратегическото партньорство на страната ни със САЩ, за преодоляване на напрежението в отношенията между ЕС и САЩ с Русия, както и за активизиране на отношенията с постигащите бързо икономическо развитие държави от Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Близкия Изток.

Президентът заяви също така, че при осъществените си посещения в чужбина се е запознал и с проблемите от финансово и кадрово естество, пред които са изправени дипломатическите ни представителства. Държавният глава увери, че се отнася с пълно внимание към тези проблеми, както и че ще държи българските посланици да бъдат хора с доказан професионализъм, с опит и изключителна мотивация да работят за интересите на България. Румен Радев призова посланиците и консулите ни да не изпускат от своето внимание и да помагат за решаването на проблемите на нашите сънародници и на българските общности зад граница.

Водещи

Най-четени