Гешев пред депутатите: Работата на Прокуратурата трайно се подобрява 15.10 | 16:37

Телефонните измами са намалели с 90% спрямо м.г., хвали се главният прокурор

От iNews.bg

Няма да ви отегчавам със статистика, но от нея е видно, че трайно се подобрява работата на прокуратурата, заяви главният прокурор Иван Гешев от трибуната на парламента, представяйки 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение, цитиран от БГНЕС.

Пред депутатите Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл сила съдебен акт пък са 1,9%.

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност. "Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства", похвали се Иван Гешев. Той постави акцент върху спада на кражбите в 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

За пореден път Иван Гешев обърна внимание и на драстичния спад на телефонните измами, които са намалели с над 90% спрямо предходната 2019 г. "Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил", посочи обвинител номер едно по повод на борбата срещу това престъпление по високите етажи на властта. По думите му редица европейски изследвания отреждат на страната ни средни нива по този показател.

Иван Гешев обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай. Той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Бойко Борисов, както и със снимките на спалнята му в държавната резиденция в "Бояна".

Водещи

Най-четени