Девет нови социални центъра ще има в София 14.01 | 16:07

Те ще се изградят с 5 млн. лева помощ от ОП „Региони в растеж“

От iNews.bg

Столичната община изгражда нови социални центрове в районите "Витоша" и "Нови Искър", предназначени за пълнолетни и възрастни хора с увреждания. Проектът се реализира чрез безвъзмездна финансова помощ на стойност 5 милиона лева, отпуснати по Оперативна програма "Региони в растеж", предаде БНР.

Проектът "Подкрепа за деинституализация на социалните услуги за възрастни  и хора с увреждания" ще осигури добри условия за около 160 души, страдащи от деменция, психически разстройства или интелектуална изостаналост. 

Договорът за строителството на новите девет центрове беше подписан от столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Кметът подчерта, че общината развива силна и последователна политика, посветена на хората в нужда:

"Нашият акцент в социалната ни политика и в подкрепата на хора с увреждания и с различни нужди е създаване на по-добри условия за активен живот, целим денонощно, или като дневна грижа, хората да имат ангажименти. Преди десет години имахме общо 25 социални услуги, днес те са 86 социални услуги за деца и възрастни и над 25 клубове на пенсионера и инвалида".

Водещи

Най-четени