Такса „Смет“ за домакинствата скача драстично от догодина 19.04 | 17:29

Най-вероятно тя ще намалее за бизнеса и ще се увеличи за гражданите, смята зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов

От iNews.bg

Такса "Смет" за домакинствата в страната от догодина може да бъде увеличена драстично, а причината е в новите правила за изчисление. Налогът ще се плаща според броя обитатели в жилището или според количеството изхвърлен боклук и няма да зависи от данъчната оценка на имота, информира БиТиВи.

В момента бизнесът плаща по-голямата част от план-сметката за почистването в общините. Целта с новите правила е да се въведе принципът "Който цапа, той да плаща”. Tова, според кметове, ще обърне съотношението и по този начин върху бита ще падне по-голяма тежест от разходите за почистване и поддържане.

"Най-вероятно ще се случи това - ще намалее за бизнеса и ще се увеличи за гражданите", заяви  зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов. " Затова предлагам да има преходен период за да се смекчи рязък скок в Такса "Смет” за гражданите, което смятам, че нито гражданите биха приели лесно, нито за нас ще е добре, защото ние този приход все пак трябва да го съберем”.

С колко точно промените ще вдигнат таксата за домакинствата, ще може да се каже едва след като стане ясно кой от трите варианта на таксата ще се прилага.

 

Грубите сметки в София, например, показват, че ако се въведе принципът на брой живеещи в имота, а данъчната оценка отпадне, то такса "Смет” за апартаменти в крайни квартали като "Надежда”, "Младост” или "Люлин” може да скочи до 2-3 пъти.

Водещи

Най-четени