Радев: Дано да имаме редовно правителство 24.04 | 11:02

Допълнителното време трябва да бъде инвестирано в диалог, за да се намери консенсус, надява се президентът

От iNews.bg

Надявам се допълнителното време да бъде инвестирано в диалог и съгласие. Надяваме се на правителство с широка парламентарна подкрепа. В скоро време ще взема решение за връчване на мандат. Трябва да намерим баланса между промени, които да се случат след промени в законите и съставяне на правителство. Не трябва да губим надежда. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Рано е да говорим за трети мандат, зависи какво ще се свърши на втория. Очаквам партиите и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към пенсионерите и фирмите пред фалит да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда, а за такава подкрепа в момента бюджетът няма средства, подчерта Радев.

Надявам се да се запази добрият тон, защото времето е ограничено, имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на партиите. Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече процедурата за редовен кабинет, категоричен е президентът.

Той се надява всеки да осъзнава своята отговорност. "Това не е отговорност само на една партия, а на всички партии в парламента - да намерят този консенсус в името на правителство, което ще работи в интерес на обществото и с широка парламентарна подкрепа. Време е партиите да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи и приоритети, ясна ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна. Надявам се, че партиите водят необходимия диалог”, добави още Радев.

Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика, коментира президентът скандалите, най-вече руския шпионски скандал. "Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност”, каза Радев, имайки предвид, че в тези скандали са въвлечени институции на най-високо ниво.

"Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.

Водещи

Най-четени