Шефът на ДАНС: Махат ме заради удара срещу руските шпиони 26.05 | 16:16

От iNews

"Работил съм със сегашния премиер и при предния служебен кабинет на президента Радев. Единствената разлика оттогава е, че допуснахме грешки. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия".

Това заяви пред журналисти бившият вече председател на ДАНС Димитър Георгиев. По-рано днес служебното правителство предложи на президента Румен Радев да уволни Георгиев и да назначи на поста Пламен Тончев. Като мотиви за уволнението премиерът Стефан Янев посочи уронване престижа на службата и политически мотиви в работата на Георгиев.

Георгиев от своя страна разкри, че първите данни, които служебният премиер е поискал от ДАНС, са били свързани именно с последния шпионски скандал. 

Той обаче отказа да обвини Янев за връзки с мрежата от военни, шпионирали за Русия. Георгиев отказа повече подробности, защото имал забрана от прокуратурата.

Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано, заяви още уволненият шеф на ДАНС.

Във вторник ДАНС е дала доклад на премиера Янев по вътрешната проверка дали са подслушвани политици. Георгиев обяви, че обвиненията от страна на Атанас Атанасов са несъстоятелни, но не отговори на въпроси дали политици са попадали в СРС-та на агенцията покрай други разработки.

Георгиев недоумявал с какво е уронил престижа на ДАНС, след като агенцията е награждавана от партньорски служби и е допусната в контраразузнавателния Шенген.

"Благодаря на всички колеги, защото дълги години работихме заедно професионално. Чакам си указа и ще си тръгна с високо вдигната глава", заяви Димитър Георгиев. "Работил съм с пет различни правителства и докато нямаше разкрития по шпионски мрежи, нямаше проблем", отговори той на обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки. 

 

Водещи

Най-четени