Шефът на ИАЛ: 200 хиляди ваксини са с изтекъл срок на годност, ще ги бракуваме 29.10 | 12:30

България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още", заяви Богдан Кирилов

От iNews.bg

Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още". Това каза в ефира на Нова тв Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ.

Той добави, че вече се поставят 20 000 на дневна база.

"Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени. Какви са финансовите загуби ще бъде изчислено по-късно", информира специалистът.

Кирилов заяви, че се получават ежемесечни доклади относно безопасността на ваксините.

"Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като данните се променят, касае се за промяна срока на годност от 6 на 9 месеца на ваксината на Pfizer от страна на Европейската агенция по лекарствата", каза още той по отношение на твърдението, че се използват у нас ваксини с изтекъл срок.

Новият срок на годност ще важи и за новото производство на ваксината на Pfizer.

Той добави, че в момента се поставят дози от флакон, на който пише срок на годност 6 месеца, но те реално вече са ефективни до декември.

Водещи

Най-четени