Женят ли ни нелегално? 13.03 | 17:41

Около 60% от работещите в областта на сватбените услуги са в сивия сектор

От Цанка Донкова

Около 60% от работещите в областта на сватбените услуги са в сивия сектор. Те не плащат данъци и не подлежат на никакъв контрол от страна на държавата и НАП. Това заявиха от Управителния съвет на Националното сдружение на сватбените услуги и агенти (НССУА).

По думите на председателя на организацията - Правдолюба Маринова, "копърките", както тя ги нарече, изяждали хляба на агенциите, които работят на светло. Тя се позова на данни на ГРАО в Плевен, според които в град Плевен през 2013 г. са подписани 338 граждански брака, а в областта - над 500. Изчисленията показвали, че над 2 млн. лв. "са се завъртели на този пазар".

Според Маринова половината от тези средства са останали в ресторантьорския бизнес, но не е ясно колко средства от другия един милион са декларирани. От НССУА настояват държавата и НАП да вземат мерки за регламентиране на услугите в бранша и мерки срещу "сивия сектор", който не декларира доходи, а в повечето случаи работел непрофесионално.

Според Маринова МФ и Постоянната комисия по финанси и бюджет при НС трябва да потърсят експертно мнение на представители от сектора, да приложат европейския опит и създадат нормативна регулация, която да принуди работещите нелегално да излязат на светло, допълва БТА.

Водещи

Най-четени