Радев: В понеделник започвам консултациите за нов кабинет 15.04 | 10:12

Постигането на мнозинство не трябва да е математически сбор и безпринципна коалиция, призова той новите депутати

От iNews.bg

Още в понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство, заяви президентът Румен Радев в речта си при откриването на 45-ото Народно събрание, цитиран от БНТ. Но постигането на парламентарно мнозинство не следва да бъде математически сбор, защото безпринципна коалиция, може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси, ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

В речта си той първо се обърна към депутатите и ги поздрави с високо отговорната мисия, възложена им от българските избиратели, и им пожела да сбъднат въжделенията на народа.

За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги някой ще ви упрекне в липсата на опит. Това не нива да ви обезсърчава. С вота си избирателите поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен. Но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своята биография. Приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които отстояваха парламентаризма. От вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Наследявате народно събрание в дълбока криза", заяви Радев.

Водещи

Най-четени