Гавра с Левски и Симеон I разбуни интернет 20.10 | 16:35

Снимка на трима младежи от ромски произход отприщи вълна на гняв в социалните мрежи

От Диана Цветкова

Социалните мрежи се взривиха, след като снимка на трима младежи от ромски произход, които се подиграват с портретите на Васил Левски и цар Симеон I, обиколи Facebook.

Фотоапарат е запечатал момчетата да извършват непристойни действия с портретите на исторически личности в класната стая. Училището и "героите" от снимката не са известни.

Кадърът обаче предизвика вълна от гневни коментари в мрежата.

"Това е гавра", Кои са тези? Ще ги убия", "За такива само затвор", "И после се чудим защо има расизъм", са само част от изказванията, сред които преобладават обидните епитети и призивите към саморазправа с тримата.

"Ние сме виновни, че позволяваме да унижават и да замърсяват държавата ни! Те, че са неграмотни - неграмотни са...", пише друг потребител на социалната мрежа. Други призовават разследващите да стигнат до източника на фотоса, а оттам и до заснетите младежи.

През пролетта полицията арестува четирима младежи от ромски произход, които бяха качили във Facebook снимка, с която демонстрираха подигравка с надгробните плочи на починали в Пазарджик.

Може би този случай е и поводът друг потребител на мрежата да коментира лаконично последния случай: "Чудя се кои са по-големите тъпанари: тези на снимката или тези, които я разпространяват".

Водещи

Най-четени