Близо 450 български деца са се върнали от чужбина за училище 15.03 | 14:39

Започва програма за намаляване на отпадналите от образованието

От iNews.bg

Почти 450 деца за тази учебна година имаме в момента, които са се върнали от чужбина и са в България. Това е по неофициални данни, тъй като все още не сме събрали абсолютно цялата информация. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Данните са за тази учебна година – от началото й до сега. "Това са по данните, които получаваме по линия на механизма за обхват на деца обратно в образователната система. Поне на този етап основните държави, от които се връщат децата са Испания, Португалия, имаме и няколко деца от Холандия, и от Германия също", обясни Сачева и добави, че те учат. Зам.-министърът обясни, че все още не са събрали всички данни, но до края на април, когато ще обявят данните от резултатите по механизма, ще имат и тази информация.

За тези деца например проектът "Подкрепа на успех" ще бъде от допълнителна подкрепа. Проектът, който МОН ще изпълнява по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът е на обща стойност 127 759 359, 94 лева и се финансира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския социален фонд и е с продължителност 30 месеца. След това време индикаторът, който трябва да се постигне, е относителният дял на учениците, напуснали по необективни причини формалното образование да бъде не повече от 1,43% от общия брой. Трябва да бъдат обхванати минимум 1500 училища, 120 000 ученици, 47 000 от тях трябва да получат консултации за кариерно развитие. Този проект е за всички деца, които имат проблеми в усвояването на учебния материал.

Водещи

Най-четени