Бивш следовател: Имаме повече от 180 неразкрити убийства 08.01 | 18:00

Убийства в Нови Искър едва ли са свързани с такъв несериозен мотив

От iNews.bg

Показно убийство в София. Бизнесменът Петър Христов беше застрелян пред офиса си в столичния квартал "Манастирски ливади". Куршумите попаднали в гърдите на 49-годишния мъж и той умира минути, след като е бил приет във Военномедицинска академия, предаде Нова телевизия.

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата "Наглите", която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона, съобщи "24 часа". Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това, които попречиха да се случат техните арести. Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с "Наглите". Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата. Преди да се срещне с антимафиотите, Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Групата на "Наглите" беше разбита през 2009 г. Тогава бяха арестувани 25 души. Бандата е отговорна за десетки жестоки отвличания от 2007 г. до 2009 г. В техния плен попаднаха син на бивш транспортен министър, бизнесмени, младежи от богати семейства. Както и бивш президент на футболен клуб и съпругата му. 3 години по-късно в съда виновните се оказаха много по-малко от задържаните. Само четирима получиха присъди. 18 години за Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето. И 15 – за Любомир Димитров – Гребеца, по-късно намалена на 10, защото съдействал на разследващите. Двама от "Наглите" станаха защитени свидетели. Други бяха убити. За смъртта на двама от тях – Иван Пайнавелов – Сапата, сочен за мозък на бандата, и Юлиян Лефтеров, отговоря Любо Гребеца. Телата им бяха изровени малко след залавянето на групата край Железница. Делото срещу Гребеца за това престъпление още тече на първа инстанция. Грубите сметки показват, че от откупи "Наглите" са спечелили близо 3 милиона евро. Разследващите не намериха и лев от тях.

"Убийството е показно и безцеремонно. Улицата правораздава и това е най-лошото нещо, което се случва. Имаме повече от 180 неразкрити убийства, което означава, че няма стабилно разследване”, коментира бившият следовател Андрей Цветанов.

Той допълни, че е логично една от версиите за показното убийство на бизнесмена да е отмъщение.

"Трябва да се промени начина на работа на прокуратурата. Нужни са добри специалисти в полицията. Трудно се работи по поръчковите убийства”, каза още Цветанов.

Той коментира и шесторното убийство в Нови Искър.

"Лично аз имам резерви, че тези убийства са свързани с такъв несериозен мотив. Това най-вероятно е поръчково. Не може шест човека да бъдат убити ей така заради някаква предполагаема любов”, на мнение е Андрей Цветанов.

Водещи

Най-четени