След бомбените заплахи: Има ли опасност за провеждането на изборите? 30.03 | 10:15

Председателят на СИК-София допълни, че във всяка секция ще има полицаи, като при евентуален сигнал за заплаха те ще инструктират членовете на комисиите как да процедират

От iNews.bg

Бомбените заплахи в стотици училища у нас вдигна на крак службите. В последните три дни мейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Има ли опасност за провеждането на изборите? В студиото на "Здравей, България” темата коментираха проф. Николай Радулов, доц. Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков.

От гледна точка на сигурността няма опасност за провеждането на вота, ако се направят необходимите проверки в училищата, в които има изборни секции. Това заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.  По думите му това не са кибер атаки. "Целта е да се спази процедурата от МВР и службите за обществен ред и сигурност и да се ангажира максимален ресурс по работа за тези заплахи”, посочи Радулов. По този начин се отклоняма вниманието от изборните престъпления.  "Това не е заплаха от ученик, който има контролно”, каза още бившият главен секретар на МВР.

"Действиетелно, ако ресурсът на МВР е насочен другаде, това би освободило чувстващите се безнаказани търговци на гласове”, коментира още председателят на СИК-София Симеон Цветков.

Според ръководителя на секция "Информационни технологии в сигурността" към БАН доц. Златогор Минчев в канала в "Телеграм” на предполагаемата организация "освен качени инструкции как се правят бомби набързо е замесена и нашата съседка Северна Македония”.  "Тук се търси конфронтация на ниво геополитика – Русия, Северна Македония, България на предстоящите избори”, допълни още Минчев.

"С помощта на колегите от Съединените щати, защо имейлът е на джимейл регистриран в САЩ, веднага може да стане кога е направен, кой го е ползвал реално, на базата на профилът на този човек като поведение. Той предположи, че службите вече са получили повече информация по случая.  По думите му по нашето законодателство, ако имейлът е регистриран в друга държава, подобни заплахи не се считат за престъпление, освен в хипотезата за тероризъм и кибернасилие.

Председателят на СИК-София допълни, че във всяка секция ще има полицаи, като при евентуален сигнал за заплаха те ще инструктират членовете на комисиите как да процедират.

Водещи

Най-четени