Ново „затваряне“ на държавата от петък? 23.11 | 17:24

Здравният министър предлага крути мерки и удължаване на извънредната обстановка до края на март догодина

От iNews.bg

Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Проф. Ангелов смята за нужно да бъдат затегнати противоепидемичните мерки в страната, което предстои да бъде обсъдено на заседание на Министерския съвет. Ако бъдат приети предложените ограничения, здравният министър настоява те да влязат в сила от петък - 27 ноември.

Предложенията са:

1. Удължаване срока на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи в началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са болните колеги като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Колегите не са си тръгвали с месец от отделенията, каза и шефа на Александровска болница. Той призова студентите по медицина да се включат в дежурствата в COVID отделенията.

В брифинга участва и генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Веонномедицинска академия.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе с тях работна среща, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България. Обсъдени са били конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил и преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

Водещи

Най-четени