Къде чувството за хумор е основно изискване към кандидатите за работа? 05.04 | 16:07

Отговорът е: В дома на хумора и сатирата в Габрово

От Нели Минчева

Дарина Маринчевска работи в Дома на хумора и сатирата в Габрово вече 20 години. Музеят, в който на първи април подобаващо беше отбелязан денят на шегата, чества 39 години от създаването си.

В тази връзка Sever.bg потърси за кратък разговор г-жа Маринчевска, която разказа за дейността на Веселата къща и сподели мнението си за шегите, усмивките и това, което те ни дават.

"Някои от хората, които работят в Дома на хумора и сатирата, са тук от самото му основаване. Въпреки това те продължават да са весели и позитивни. Едно от изискванията, които присъстват в длъжностната характеристика, когато се постъпва на работа във Веселата къща, е наличието на чувство за хумор", споделя тя.

По думите ѝ смехотерапията подмладява и лекува и това е доказано от много лекари.

"Най-висока посещаемост Домът на хумора и сатирата е имал в средата на осемдесетте години. Основно заради организираните руски групи. След 1990 година нещата се промениха много рязко. Въпреки трудностите обаче Домът на хумора се справи с предизвикателството и, след резкия спад, всяка година посещенията са с 10-15% повече от предишната, защото търсим начини да повишим атрактивността си за туристите", споделя Дарина Маринчевска.

Тя разказва още, че на чужденците, които посещават музея, им е трудно да разберат историята с рязането на котешката опашка, за да не излиза топлото през зимата, когато ѝ отварят вратата. Излиза, че много от тях възприемат хумористичния фолклор за чиста монета и не са особено очаровани.

"Когато обаче им разкажем как стоят нещата, всички се забавляват искрено."

Още за котките, смешките и усмивките – в пълното интервю с Дарина Маринчевска

Водещи

Най-четени