Ваня Кастрева хвърля оставка, „медийно обременена с негативи“ 01.02 | 12:52

Зам.-министърката си тръгва огорчена: „Струната на българския национализъм е обществено експлоатирана“

От iNews.bg

Ваня Кастрева ще подаде оставка като заместник-министър от екипа на отстранения Тодор Танев. Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че се е създал от "тиражирането и внушаването на неистини за българското образование".

"Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество", отбеляза тя.

Според заместник-министъра на образованието много хора не са прочели и не знаят учебната програма. Тя подчерта, че няма и подмяна на термини.

"Естествено, че струната на българския национализъм е тема, която е обществено експлоатирана. Тя винаги може да предизвика много голяма активност и съответно недоволство. Учебниците по история не се пишат от МОН, а от специалисти, учени и учители. Съответно те се издават от конкретните издателства, а учебната програма е едно ръководство за учителя - какво трябва да знаят децата в края на съответния период", поясни Кастрева.

Интересите в сферата на образованието са много, подчерта заместник-просветният министър. По думите й в момента сме в период, в който се прави не само пребоядисване на системата с някаква частична реформа, а се прави ново структуриране. Излизане от статуквото винаги е тежък процес, добави тя. Кастрева отбеляза, че се чувства огорчена и много би се замислила, ако й предложат да остане на поста.

Водещи

Най-четени